Arbuz idealny owoc na lato

Spośród wielu owoców, arbuz zdecydowanie nadaje się na letni czas – zawiera bowiem ponad 90 % wody, przez co idealnie gasi pragnienie, jest niezwykle orzeźwiającym, niskokalorycznym owocem, jak dla mnie dobrze wygląda, a do tego jest bardzo smaczny.

Nie tylko smaczny, ale też zdrowy!

Jak ustalili naukowcy – regularne jedzenie arbuzów pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Składniki zawarte w owocach wpływają na mięśnie, od których zależy średnica tętnic. Dzięki temu naczynia krwionośne rozszerzają się, co zmniejsza ciśnienie.

Arbuz jest doskonały na oczy. A to wszystko za sprawą beta karotenu, luteiny, witaminy C i zeaksantyny. Pomagają w walce z innymi chorobami oczu związanymi z wiekiem, jak na przykład suchość oka, uszkodzenie nerwu ocznego czy jaskra.

DSC_1712

 

Co prawda nie można nazwać go bombom witaminową, to jednak w jego skład wchodzą – witamina A (beta-katoten), kwas foliowy, witamina C, kwas pantotenowy, witaminy B1, B2, B3 i B6 oraz minerały – wapń, magnez, fosfor, potas, sód, w mniejszym stopniu miedź, żelazo i cynk.

Pomimo niewielkich zawartości składników odżywczych, spożywanie arbuza jest bardzo korzystne.

• Wspomaga metabolizm – Zawarta w arbuzach witamina B wspomaga nasz metabolizm i poziom energii w organizmie. Nawet picie soku z arbuza zwiększa poziom energii. Jesteśmy żywsi i więcej nam się chce.

• Używa się go do maseczek na twarz, jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający, pomaga również przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

Oczyszcza nerki, dzięki bardzo dużej zawartości wody jest mocno moczopędny, stąd jest zalecany osobom mającym problem z nerkami.

• Arbuz zawiera również tzw. likopen (podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut) – substancję, która wspomaga leczenie chorób nowotworowych.

• Arbuzowa dieta na raka i dla diabetyków – Witamina C i karoten zawarte w arbuzach redukują ryzyko chorób serca i raka jelita grubego, łagodzą symptomy astmy, osteoporozy, bóli reumatycznych i zapalenia stawów.

• Arbuza bardzo doceniają sportowy, gdyż pomaga on wydalać z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń.

Arbuz na potencję – substancja, która obniża ciśnienie, wpływa również na męską erekcję. Arginina zawarta w arbuzach wspomaga dysfunkcje seksualne.

Im bardziej czerwony tym zdrowszy

 

Czy wiecie, że arbuz idealnie łączy się z fetą, a soki wraz z pestkami oraz miętom i lodem tworzą idealny napój na gorace letnie dni. 

Ciekawy przepis zobaczcie TU. (PS. Jest tam też wiele innych ciekawych rzeczy, przepiękny blog).

DSC_1715

Zdrowe pestki

Nasiona arbuza zawierają dosyć duże ilości białka – ważnego składnika budulcowego naszego organizmu. W 108 g suchych nasion jest go około 30,6 g. Dla porównania w tej samej porcji mięsa z kurczaka są jedynie 23 gramy białka.

W czarnych pestkach arbuza znajduje się sporo składników mineralnych z łatwo przyswajalnym dla organizmu żelazem i cynkiem. Zwykle odrzucane w czasie konsumpcji owocu pestki i ich bogata zawartość mogą stać się częścią naszej diety za sprawą wyciskarek do soków.
Zdecydowanie przekonało mnie to do zrobienia soku wraz z pestkami – na zdrowie 😉

Pestki arbuza posiadają dosyć wysoką wartość energetyczną (602 kcal), ponieważ w połowie składają się z tłuszczy. Jednak właściwości oleju tłoczonego z ich suszonych i kruszonych pestek są doceniane przez mieszkańców Afryki. Ma on niezwykłe właściwości nawilżające i jest istotnym składnikiem oliwek dla dzieci.

 

Idealny owoc na letnie upały

Arbuzy dzięki swojemu składowi są pomocne również przy redukowaniu temperatury ciała. Wielu mieszkańców krajów tropikalnych je gorącymi popołudniami arbuzy, aby ugasić nie tylko pragnienie, ale obniżyć temperaturę nagrzanego ciała zapobiegając udarowi. My również bardzo lubimy w gorące dni skosztować tego fantastycznego owocu. 

Dzięki arbuzom możemy również lepiej sypiać w nocy. Udowodniono, że arbuz pomaga nam zapaść w głębszy sen nawet w 27 procentach przypadków. Arbuz podnosi poziom serotoniny, która sprawia, że mózg jest mniej podatny na rejestrowanie na przykład hałasów w czasie snu i nie wybudzamy się.

Nawilża i odmładza

Częste jedzenie arbuza poprawia stan naszej skóry. Staje się ona bardziej nawilżona i wygląda młodziej. Badania wykazały, że arbuz obniża ryzyko złego wpływu słońca na naszą skórę o niemalże 40 procent. To naprawdę całkiem dużo. A wszystko dzięki zawartości likopenu, który filtruje szkodliwe promieniowanie UV chroniąc skórę przed jego skutkami.

Woda obecna w arbuzie nie wystarczy do usunięcia nadmiaru cukru, jaki jest w nim zawarty. Organizm reaguje na to odwodnieniem. Dlatego zaleca się, aby przed i po zjedzeniu arbuza napić się wody.

 

Duży, mało kalorii, zero cholesterolu, zero tłuszczu, dużo wody, reszta błonnik i witaminy, a do tego wszystkiego – słodki! Czyż nie brzmi  to jak owoc marzenie 🙂

 

Przekonałam Was do zjadania tych pysznych, orzeźwiających owoców?
Lubicie arbuzy?

podpis

 

Advertisements