Kisiel jabłkowy (naturalny)

Znalazłam na jednej ze stron (ammniam.pl) przepis na pyszny, naturalny kisiel jabłkowy. Zainspirowana postanowiłam go wykorzystać i sprawdzić czy wyjdzie pysznie 😉

Zrobiłam, więc Wiktorkowi pyszny, domowej roboty podwieczorek – kisiel jabłkowy. Przygotowany ze słodkich jabłek, z dodatkiem kurkumy, cynamonu, goździków i wanilii.

(3-4 porcje)

Składniki:
300 g jabłek (około 2 dużych jabłek po obraniu ),
1 łyżka mąki ziemniaczanej (około 20 g),
2 szklanki wody,
3 goździki,
szczypta mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią,
szczypta kurkumy,
sok z cytryny,
miód

Na początek 200 g obranych jabłek należy pokroić w kostkę, zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać cukier z wanilią, goździki i gotujemy, do momentu, aż jabłka będą miękkie. Następnie wyjmujemy goździki i całość miksujemy na gładko blenderem ręcznym.
Pozostałe jabłka należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, obficie polać sokiem z cytryny i wymieszać.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kurkumą, cynamonem, wanilią i całość rozprowadzić w około 1/2 szklanki wody, mieszać do momentu, aż nie będzie grudek.
Następnie wlać powstałą mieszaninę do przygotowanego wcześniej soku jabłkowego, postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i zagotuje się.
Kisiel zdjąć z ognia dodać do niego starte jabłka, do smaku dodać miód i jeszcze odrobinę soku z cytryny. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Najlepszy jest jeszcze cieplutki.

Am mmniam mniam.
Wyszedł przepyszny. Dziś znów chyba powtórzymy nasz przepis.

Smacznego życzymy !

Advertisements